Sladká tečka za létem

čtvrtek 1. září 2016

Skoro každou sobotu vyrážím na trhy, které se konají na náplavce. Nejde o žádný rozmar, nýbrž o touhu po čerstvých a kvalitních potravinách. Ano, možná za vaničku malin dáte 60 korun ale tyhle maliny v klasických potravinách neseženete. To samé i u borůvek a jiného sezonního ovoce, které zde v létě nakupuji nejvíce. Nejsou potlučené ani udušené v plastových vaničkách, které se ještě balí do obalu aby ani jedna neutekla.

No a pokud je všechny nesním hned první večer u televize nebo nehodím do smoothie, které je z čerstvých potravin prostě nej, skončí v koláči. V koláči, který zvládnete levou zadní a jediné co potřebujete jsou základní potraviny, které má mít dobrá hospodyňka doma. 

Malinový / Borůvkový koláč

300 g hladké mouky
150 g cukr moučka
150 g másla (nejlepší je farmářské)
3 žloutky
špetka kůry z citrónu, pomeranče nebo limetky

Pak už jen hromada ovoce, nelepší jsou maliny, ostružiny, borůvky ale skvělý je i angrešt nebo rybíz. 

Všechny suroviny smícháme (doporučuji nechat máslo trochu povolit) a zpracujeme do hladkého těsta. To následně zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 20 minut v ledničce. Nebude se vám potom extrémně lepit na ruce. 
Mezitím vyložíme formu (doporučuji na tuto porci průměr formy max 26 cm) pečícím papírem. Nebudu doporučovat těsto následně vyválet a předat do připravené formy neboť to také nedělám. Prostě jej pomalu tvaruji v ruce a potom jen přidávám další kousky, které pomocí prstů mačkám k sobě a táhnu ke kraji. :)

Až budete mít hotovo, píchnete párkrát vidličkou a přidáte hojné množství zvoleného ovoce. 
Pokud budete chtít časem změnu, doporučuji před nasypáním ovoce nanést na těsto jednu vaničku plnotučného tvarohu, který smícháte s vanilkovým cukrem. Většinou to dělám u kyselejšího ovoce, kde tvaroh kyselost trochu pohltí. 

Hotovo? Tak šup s tím do vyhřáté trouby na 180 st. a nechat hezky péct cca 35-40 min. Pak už jen vytáhnout, nechat vychladnout a pocukrovat. Popřípadě na ozdobu přidat lístky máty.


Není to tak složité, jak to občas vypadá, nemyslíte? Tak hurá do toho a půl je hotovo. Dobrou chuť. :)






Okomentovat

Děkuji za komentář, všechny pilně před zveřejněním čtu.

Komentáře jsou moderované, takže nepanikařte když se po odkliknutí ihned nezobrazí. Po přečtení budou uveřejněny :) Děkuji za pochopení

Používá technologii služby Blogger.
© ANGEL INSPIRATION. Design by Fearne.