Slast ze 4 ingrediencí

pátek 1. prosince 2017

Dýchl na mě duch Vánoc... Ačkoliv to dnes venku vypadá na chladnější podzim (tedy alespoň v Praze), datum v kalendáři mluví jinak. Je prvního prosince a u nás doma už probíhají přípravy na Vánoce. Tedy zatím jen na papíře... Jako šílený puntičkář jedu dle připraveného seznamu, který jsem si dělala už loni... Důvod byl jednoduchý, nezbláznit se, ale vše stihnout. Letos vám seznamem denně provedu a "virtuálně" si společně občas dopřejeme punč, dezert a koledy.

Začneme stylově a to rovnou malým dezertem, který se takhle před víkendem hodí o to více.
Původně jsem jej neměla v plánu dělat, neboť jsem ani nevěděla jak na něj, ale šla jsem do toho. Jak jsem již psala na Facebooku, v Miláně jsme s Kubou ochutnali z místní pekárny něco, co nás donutilo se v ní při každém návratu do hotelu vrátit pro přídavek. Nemám doteď páru co za ingredience použili, ale zkusila jsem svůj tip a ono to tak nějak vyšlo. Myslím, že jejich skvělé pochoutce se blížím více než jsem čekala.


Jednoduché jako facka

Nejsem kuchařka a občas tvořím stylem pokus/omyl. Zde šlo o to samé, tak pokud to tady bude číst nějaká kuchařka tělem a duší s přísnými pravidly, předem se omlouvám. :D
Ve finale jde vlastně o takové základní těsto na piškot viz ingedience. Takže pokud tyto základní suroviny jako správná hospodyňka máte, můžete se do přípravy pustit ihned a bez výmluv.

Co jsou to ty základní ingredience? 
90g třtinového cukru
80g polohrubé mouky
4 vejce
+ 1 pomeranč

Jako světe div se, nic jiného není potřeba. Tedy pokud tomu nechcete dát grády a tyto mini bochánky trochu opít. To pak doporučuji griotku nebo jinou tekutou, alkoholem omámenou tekutinu. :)

1. Předehřejte si troubu na 180 st. a pusťte se do přípravy. Vajíčka do ruky a rozdělit bílek od žloutku. Z bílků poté vyšlehejte tuhý sníh. O tom, že je hotový vás přesvědčí miska otočená vzhůru nahoma nad něčí hlavou.
2. Žloutky utřete s cukrem... Takže prostě smíchat dohromady, nevím kdo vymyslel slovo utřít. Poté přidávejte mouku. Vznikne vám tužší hmota, takže nepodlehejte panice, že máte těsto max na sušenky :D
3. Pomalu přidávejte našlehaný bílek (pokud tedy neskončil na něčí hlavě) a lehce jej zapracujte. Vídíte, těsto na máslové sušenky se najednou mění v tekutou hmotu. Jsem vám to říkala.
4. Poté přidejte pomerančovou kůru dle libosti. Já dala z necelé 1/3 pomeranče. Má to být pomerančové, takže nešetřete. Pokud jste, ale milovníci limetky nebo citrónu, můžete pomeranč nahradit.
5. Příprava formy je klasika. Máslo a hrubá mouka. Pak už jen do cca 1/2 naplnit připravenou formu a šup s tím do trouby. Doba pečení se odvíjí od formy kterou použiijete. Já použila plech na muffiny a trvalo to cca 10-15 min. Doporučuji ale kontrolovat páratkem, přece jen je každá trouba jiná.




Poté si připravíme něco co nevím jak bych nazvala. Říkejme tomu třeba pyré. :D No jak jsem psala, jedná se o pokus/omyl... Pomeranč zbavíme kůry, nakrajíme na mini kousky a vložíme do hrnce s troškou vody. Přidáme vanilkový cukr a vaříme. Po cca 10 min rozmixujeme a redukujeme na pyré. To následně použijeme k potření připravených bochánků (ty nechejte prvně lehce vychladnout).

No a pak je to na vás. Můžete ozdobit pomerančem a mátou, nebo se rovnou s talířem usadit před telku a nedělit se. :D



PS: Pokud se do toho pustíte, dejte pak vědět.












1 komentář

  1. To zní skvěle a tak jednoduše! Nebýt na dietě, hned bych to vyzkoušela.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, všechny pilně před zveřejněním čtu.

Komentáře jsou moderované, takže nepanikařte když se po odkliknutí ihned nezobrazí. Po přečtení budou uveřejněny :) Děkuji za pochopení

Používá technologii služby Blogger.

Latest Instagrams

© ANGEL INSPIRATION. Design by FCD.